Zdeněk Král

Vystoupil jsem ze své elitářské bubliny… a má víra v lid se obnovila

12. 04. 2017 9:09:09
Děkuji ti, „prostý lide“! Zjistil jsem, že i když se svými školami a povoláním a spol. patří mezi takzvanou „elitu“, nejsem se svými radikálními názory osamocený. Naopak reprezentuju většinu normálních, zdravě uvažujících lidí.

Když jste součástí nějaké sociální bubliny, tak to samozřejmě může mít ten efekt, že do ní „zapadnete“ – začnete přijímat její názory, identifikovat se s ní apod.

Já měl trochu jiný problém. Já si myslel, že jsem „výjimečný“.

Nikoli ve smyslu, že jsem dokonalejší než ostatní, ale v tom smyslu, že jsem prostě absolutní minorita, jejíž názory nikdo nesdílí.

No považte...

Jsem na pohled typický vysokoškolák, který studuje typický okecávací společensko„vědní“ obor (žádné fyzikální výpočty nebo nákresy, neblázněte). Takže debatujeme o politice, ekonomice a společnosti a tak dále.

A já byl vždycky ten s divnýma, radikálníma, nekorektníma názorama. Ne, danit bohaté víc je odporná nespravedlnost. Ne, nemáme žádnou povinnost přijímat „uprchlíky“, a jsou to migranti. Ne, nejsou si všichni rovni. Ne, Hitlery by fakt nebyla dobrá prezidentka. Ne, krizi nevyvolala Wall Street, ale američtí levičáci. Ne, Zeman a Trump nejsou žádní fašouni – nejsem extra fanoušek, ale ve spoustě věcí mají pravdu. Ne, genderová studia fakt nejsou věda. Takzvaná „pozitivní diskriminace“ je otřesnost. Stát je špatný a jeho role má být co nejmenší. A tak dále, a tak dále.

Na vejšce jsem byl za exota. Neshodl jsem se s většinou spolužáků ani s učiteli prakticky na ničem (nutno dodat, že se ke mně chovali a chovají naprosto korektně; nikdo mi nedává nic sežrat, nikdo mi neškodí). Jen mě moje bublina otitulovaných intelektuálů (a jo, patřím tam, taky jsem vzdělaná „elita“, a ještě k tomu „podnikatel“) přesvědčila, že jsem výjimka a společnost je prostě sluníčkově a „levě“ naladěná. A já jsem ten divnej.

Společnost vůbec není sluníčková

Byl jsem opatrný. Sice je mi obecně jedno, co si o mně myslí třeba cizí lidi na ulici, anonymové z internetu nebo lidi, které nemám důvod respektovat/obdivovat... Ale většinou se snažím zbytečně neotvírat kontroverzní témata, dokud je neotevře někdo jiný.

A to byla chyba. To, co je ve vysokoškolské učebně nebo pražské kavárně nevhodná poznámka (ne že bych si bral servítky, učitelé si se mnou užívají až až), to ve skutečném světě není žádná svatokrádež. Považte, voni si to normální lidi taky myslí!

Když dám k dobru nějaký vtip, který si dělá legraci z multikulti neomarxistických „kavárníků“, tak se „prostí“ lidé, kteří mnohdy nemají písmena před jménem jako já (och!) zasmějou a vědoucně pokývají hlavou, případně přidají vlastní. Když projevím nedostatek radosti nad tím, že do Evropy přitáhlo milion „doktorů“, co tu znásilňují mladé Evropanky, dočkám se stejné reakce.

Když přitvrdím a řeknu, že Trump vůbec není špatnej a že sice mám daleko do obdivovatele Ruska, ale to, co dělá z Putina České televize (jinak známá jako oficiální volební štáb Hillary Clintonové), je k smíchu... lidi přitakávají. Když nadávám na regulace Evropského svazu („unie“), lidi moc dobře vědí, že není dobrý a spásný, jak tvrdí oficiální propaganda, a chtějí vystoupit. #Czexit

Děkuju vám, lidi! Normálně se s vámi bavím o tématech, která jsem považoval za nevhodná, a říkám svoje nevhodné názory, a vidím, že nejsem sám, i když mě moje bublina (možná nechtěně) přesvědčila o opaku. Vidím, že je nás naopak většina.

Bojujme spolu, kašleme na třídní boje

Věřte, že část „elit“ si to na rozdíl ode mě uvědomuje už dlouho. Proto se bojí referend, proto je pravé demokracie čím dál méně (ne že bych byl fanoušek), proto vám (nám) odebírají čím dál víc práv a snaží se řídit každičký aspekt vašich (našich) životů.

Doufám, že už brzo to přeroste kritickou mez a lid řekne dost.

Každopádně bych rád skončil optimisticky. Tenhle článek nemá prohlubovat rozdíly mezi takzvaným „prostým lidem“ a takzvanými (samozvanými) „elitami“, které definujeme titulem nebo zůstatkem na kontě. Naopak.

Máte spojence! Já, teda kromě toho, že jako živnostník makám každý den, tak ještě dělám na tom doktorátu a občas si dám kávu v pražské kavárně, protože mi chutná latéčko a doma si to nemám jak udělat (kávovary jsou drahý). Jsem „elita“ vzděláním i tím, že dělám odbornou práci. A jsem chytrej a bla bla bla, sedněte si ze mě na zadek, že jo... Pointa je, že já si třeba jako koníčka čtu Adama Smithe, což je jakože super a intelektuální a elitní, a někdo kouká na Ulici, což jakože elitní není... Ale nejsme tak jiní; jsme na stejné lodi!

A ne že věřím... já vím, že nejsem žádná výjimka. Podívejte se na zdejší top bloggery (nebo třeba na pana Klause ml. na Novinkách, který je elita naprosto jednoznačná), podívejte se na některé jiné pravicové politiky (mimochodem, já teď v žádné straně nejsem; abyste si nemysleli, že si dělám reklamu já osobně).

Spousta vzdělanců, boháčů, zaměstnavatelů, respektovaných odborníků a dalších „elit“ se nenechá napálit neomarxismem a sluníčkářstvím, nepodléhá iracionální korektnosti. Těch pár lidí, kteří se nás z pozice moci snaží ovládat, je v menšině, a jakmile si to uvědomíme, budeme s tím moci něco udělat.

Vykašleme se pro jednou na rozdíly ve vzdělání a v příjmech, potažmo majetku. Levičáci se snaží vyvolávat třídní boje, poštvávat proti sobě z nějakého důvodu chudé a bohaté, nevzdělané a docenty. Je to hlopupost! Snažím se žít tak, abych si na sebe vydělal, postaral se o sebe a neplatili na mě proti své vůli ostatní skrz „sociální systém“. Dělám to skrz živnost, a nijak nepohrdám ani uklízečkou, ani řidičem autobusu, ani nikým jiným, kdo pracuje, jen protože nemají doktoráty z filosofie (já ostatně taky ne, že jo).

Dejme si spolu pivo nebo víno nebo malinovku a uvidíte, že nejsme tak rozdílní. Neválčeme, nezáviďme si, respektujme se... Spojme se na základě našich společných – zdravých a logických – „nekorektních“ názorů na svět kolem nás. Začněme u voleb, jako začali Američani s Trumpem a Britové s #Brexitem. Ještě není pozdě!

S úctou

Váš doktorand, podnikatel, intelektuál a vůbec prostě „vzdělaná elita“

Mgr. Zdeněk Král,

který se normálně živí poctivou prací a nepřipadá si nijak lepší, protože má titul, ale má prostě radost, že většinová „nevzdělaná“ společnost sdílí jeho „špatné“ názory :-P

Autor: Zdeněk Král | karma: 28.84 | přečteno: 869 ×
Poslední články autora