Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Divím se, že defenestraci ještě nezajistili hospodští

V této zemi bych fakt restauratéra dělat nemohl. Jedna regulace střídá druhou, jedno nesmyslné a invazivní a nespravedlivé nařízení hnedle neguje (nebo nedejbože stupňuje) další. Do takového byznysu aby se člověk bál jít…

Já se fakt divím, že ještě máme nějaké restaurace a hospody. Říká se, že být učitel musí být poslání, aby to člověk za ty prachy dělal, ale poslání je zjevně spíš „provozovatel pohostinských služeb“. Jinak totiž nevím, že se na to všichni ještě nevykašlali…

Poslední rok mě naučil, že jsem byl naivní, když jsem myslel, že existují povolání „s jistotou“, která budou mít poptávku vždycky, třeba i za války (kadeřnice, že?). Stát rozhodne a není nic. A lid to strpí. Ale i když tiše brečím nad osudem poskytovatelů služeb, je jedno odvětví, které je podle mě šikanované nejen v době covidové, ale systematicky, dlouhé roky. Gastronomie.

Nejnověji jsem se včera dočetl, že „[p]rovozovatelé restaurací budou muset od listopadu kontrolovat očkování či testy na covid, oznámil po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.“ (Zdroj [iDNES.cz]). Doufám, že za to ještě navíc ponesou osobní zodpovědnost a budou pak dřepět ve vězení, až se ukáže, že cár papíru nebo QR kód v mobilu zákazníka nebyl pravý nebo platný. Nebo snad bude stát restauratéry školit, jak řádně kontrolovat?

Každopádně podle mě to samozřejmě pořád není dost. Navrhuji následující opatření, která bychom měli implementovat nejpozději do tří let, abychom těm podnikatelům bohatejm z restaurací pěkně zavařili. (I když v souladu s tím, jak vláda poslední dva roky průběžně informuje o nových regulacích s předstihem několika málo dní, bychom to možná mohli zavést hned. Nebo zpětně!)

 

1) Restauratéři budou zákazníkům odebírat krev a provádět (samozřejmě na vlastní náklady) test protilátek proti covidu a dalším extrémně extrémním nemocím.

2) Pivo nesmí být levnější než voda? Málo! Regulovat se budou všechny ceny všeho. Nebo raději pivo zakažme úplně. Lidé nemají co popíjet po hospodách, mají pracovat a vydělávat na green deal a pak doma sledovat v televizi strašení. Tedy deset minut, na víc proudu stejně mít nebudou.

3) Nejdřív se udělaly odvětrávané a oddělené prostory pro kuřáky za statisíce, pak se kouření úplně zakázalo, asi aby mohly po hospodách nadšeně vysedávat matky s kočárky. Tak to dejme zase naopak, třeba že se bude muset postavit a vyhradit místnost, kde se bude povinně kouřit. Však ona nějaká banka úvěr dá. Hlavně ať si o svém prostoru hospodský nerozhoduje sám, to by bylo na hlavu.

4) Je třeba přitlačit na nedanění spropitného. Jsou lidé, kteří třeba zaplatí čtyři stovky útraty kartou a dají milé servírce kovovou padesátku zvlášť. Odporné. Měli bychom vysílat placené státní provokatéry, a pokud by personál nevydal na spropitné separátní EET účtenku, tak rovnou likvidační pokuta.

5) A vůbec, EET je málo, nad maržemi a příjmy je potřeba větší kontrola. Restaurace budou nakupovat suroviny za potravinové lístky, platit se bude elektronicky přímo státu, a ten pak rozhodne, jaký podíl si restaurace zaslouží, a ten jim pošle v potravinových lístcích na další měsíc. Třeba 3 % zní fér. Vždyť všichni kradou!

6) Kromě seznamu alergenů, který zachránil přinejmenším triliony životů, budou muset jídelní lístky obsahovat kompletní chemické složení každého pokrmu.

7) Zavřeme to všechno zákazem na třeba 6 měsíců, ať se tržně pročistí trh tržními mechanismy. Aspoň budeme moci využívat mrazáky na skladování těch pytlů s mrtvolami, co se už rok a půl nevejdou na chodníky.

Víte, mám k jídlu blízko. Jsem nadšený amatérský kuchař a představa, že bych měl třeba penzion nebo restauraci je pro mě krásná (i když nereálná – Ramsay a Pohlreich mě naučili, jak to vypadá, když se do toho pustí někdo řemeslem nepolíbený).

Ale i kdybych to uměl, i kdybych to dělal, i kdybych na to měl prostředky a znalosti a mohl se do toho pustit… tak v této zemi bych fakt restauratéra dělat nemohl.

 

PS: Nejsem restauratér, nemám je v rodině a popravdě ani žádné neznám nad rámec toho, že rád sleduju v televizi pana Gordona Ramsayho a pana Zdeňka Pohlreicha. Jen s hospodskými prostě soucítím jako člověk, protože obětí regulací jsme všichni, ale ani podle mě v posledních letech obzvlášť.

Autor: Zdeněk Král | čtvrtek 21.10.2021 8:48 | karma článku: 44,28 | přečteno: 7146x
  • Další články autora

Zdeněk Král

Símvás, za těch 300 Kč od státu si mám koupit bochník chleba, nebo šest vajec?

„Tak nám odpustili korunu pade! Juchů! Škoda že to nejde z marže těch nenažranců z pump...“ Ne, nebojte, fakt to nemyslím vážně...

19.5.2022 v 15:00 | Karma: 25,95 | Přečteno: 919x | Diskuse| Politika

Zdeněk Král

Prezident Zeman, slušní lepšolidé a zlí „-fobové a -isti“

V souvislosti s hospitalizací prezidenta Zemana a radikalizací společnosti se člověk musí ptát, kdo se chová opravdu „zle“ a o kom se to jen říká. A mimochodem, jsem sice extremista a vlastenec (fuj, že jo), ale mám rád kebab.

23.10.2021 v 11:25 | Karma: 45,57 | Přečteno: 7512x | Diskuse| Politika

Zdeněk Král

Proč jsou pravicoví konzervativci šťastní, zatímco levice pláče?

Současná levice těží z ukřivděnosti, přecitlivělosti, závisti a dalších negativních pocitů a vlastností. Chcete být šťastní? Zkuste se na svět podívat jako „konzervativní pravičák“.

6.10.2021 v 8:09 | Karma: 31,79 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika

Zdeněk Král

Český lev 2021 mi pěkně zvednul tlak. Ne kvůli filmům

Vysvětlí mi prosím někdo, jak to s tím tvrdým lockdownem a všemi zákazy funguje? Když teda fotbalisty vesnického týmu otestuju a bude jich nějaký omezený počet, tak si můžou v půl jedenácté večer venku dát zápas? Bez roušek?

7.3.2021 v 12:30 | Karma: 48,21 | Přečteno: 23861x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Král

Pane soudce, já nejsem pedofil. Já jsem Mohamed

To jsou pořád konspirace, že Evropa se žene k záhubě, ustupuje barbarství, že přicházíme o práva a svobody... A ejhle, že by to nebyly jen bludy?

1.11.2018 v 9:43 | Karma: 43,93 | Přečteno: 3407x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5702x
Parazitující živnostník, školitel češtiny, korektor a redaktor, libertarián, euroskeptik, pravičák, E(I)NTJ a fanoušek hudby, češtiny, cizích jazyků, technologií, her a seriálů.

Narodil jsem se v roce 1991 v jižních Čechách, dlouho bydlel kousek od Berouna, nyní se pohybuji v Praze. Živí mě převážně čeština, jsem korektor, editor, redaktor, školím jazyk ve firmách i státní správě. Od roku 2011 jsem dělal pro různá online média, téměř tři roky (od roku 2013) jsem psal jako externista do technologické rubriky iHNed.cz, velmi výjimečně i do tištěných médií. Po získání titulu (v roce 2015) jsem z přivýdělků a dohod udělal živnost – jsem OSVČ, tedy parazit, mám svůj tým lidí a nabízím kompletní služby ohledně textů, od tvorby přes korekce po překlad. Mezi mé klienty patří například jeden velký výrobce elektroniky. Školím češtinu, etiketu a „komunikaci“.

Vystudoval jsem mezinárodní obchod na FMV VŠE a amerikanistiku na FSV UK, na půl roku jsem si odskočil studovat terorismus, národní bezpečnost a trestní systém do Spojených států. Předtím jsem měl to potěšení studovat trubku (a jako vedlejší obor klavír) na pražském Gymnáziu Jana Nerudy s rozšířenou výukou hudby. Od září 2016 jsem nastoupil jako student Ph.D. zpět na FSV (momentálně přerušeno).

Mám úžasnou ženu a neméně úžasnou roční dceru – jsou pro mě vším.

Politicky jsem libertarián/minarchista: Příznivec malého státu s malými pravomocemi, který chrání před násilím a krádežemi a vynucuje nutné minimální zákony. Jen pak může společnost fungovat, aniž by nějaká skupina utlačovala nebo vykořisťovala jinou, a země může ekonomicky prosperovat.

Děkuji za návštěvu mého blogu, snad vás moje texty zaujmou.