EU jako federace, Spojené státy evropské? Úplný nesmysl a blud už z principu

20. 07. 2017 9:10:11
V Bruselu se usilovně snaží o vytvoření Evropského svazu. Diktují nám většinu zákonů, Lisabonem si zajistili hlasovací většinu a „suverénní národní stát“ je pomalu sprosté slovní spojení. To musí přestat!

Objevuje se nám tu takový nešvar – snaha o federalizaci Evropské unie, tedy vytvoření jakéhosi nadnárodního „evropského“ superstátu řízeného centrální vládou v Bruselu. Funguje to v Americe, tak u nás bude taky, a líp se tak ubráníme proti Putinovi, no ne?

Ne.

Amerika je „jedna“

Indiáni nechť odpustí – Amerika je prostě nově osídlený kontinent. Evropani se tam začali stěhovat v tom 15. a 16., ale hlavně pak v 17. a 18. století, a velmi rychle se z různých španělských a francouzských a britských a nizozemských (a puritánských a kvakerských atd. atd.) osad a kolonií stalo těch základních 13, které můžeme označit za „prostě britské“.

Ty se potom „celkem bez problémů“ spojily ve válce za nezávislost na Británii (vzpomeňme na Deklaraci nezávislosti) a utvořily spolu nakrátko konfederaci, která byla nedlouho poté nahrazena federací. Tu máme dodnes, a mimochodem ji od začátku spojovala minimalistická ústava, která nevídaně limitovala státní/federální moc (zvrhlo se to v dnešní socík až ve 20. století).

Takže: Do nějakého 17. století nic. Pak velmi rychle malý počet malých kolonií, které byly po krátké době všechny „britské“ (víceméně), takže je spojoval jazyk a historie, a spojovaly je strasti osidlování nového kontinentu. Nebyl problém vytvořit nový národní federativní stát s malou vládou – zrodili se Američané.

Stejná (krátká) historie, stejný jazyk, stejné cíle, podmínky a od počátku stejná vláda (koloniální/britská, konfederační/americká, federační/americká).

Evropa nikdy nemůže být federací

Už tušíte, kam směřuji?

My nejsme nějaké nově vzniklé pidistáty, které se semknou, aby bojovaly proti indiánům (nebo v evropském prostředí řekněme třeba „proti Rusku“). My absolutně nemáme předpoklady pro to, abychom sjednocovali své politiky do federace (respektive ani do konfederace).

Evropské státy mají diametrálně odlišnou tisíciletou historii. Hovoří se tu zcela nekompatibilními, ale zavedenými historickými jazyky (čeština, angličtina, francouzština, němčina a desítky dalších...). Máme totálně jiné přírodní podmínky (Finsko, Řecko, my, Britové...). Úplně jinou kulturu, od hudební přes výtvarnou po smysl pro humor. Socialismus vládne všude, ale i ta politika je všude odlišná. Ekonomicky jsme absolutně neporovnatelní, to se vůbec nedá kvantifikovat. Máme prostě zavedené a suverénní národní státy a máme spolu pramálo společného.

Tyto národní státy se od sebe „fakticky liší“ vším tím (a mnohým dalším), co jsem popsal v předchozím odstavci, a proto logicky mají úplně odlišné cíle a priority. Nás v České republice prostě nezajímá rybolov a pěstování oliv. A nezajímají nás vztahy s Tureckem, protože s ním nesousedíme.

Plně, stoprocentně se ztotožňuji s myšlenkou, že naše evropské státy by spolu měly mírově spolupracovat a volně obchodovat; umožnit pohyb zboží, služeb, kapitálu a technologií. Je známá a ověřená ekonomická pravda, že volný obchod a mír přinášejí blahobyt. Všem stranám.

EU, místo aby podporovala volný vnitřní obchod, vymýšlí regulace a bariéry, ničí konkurenci mezi státy (základ prosperity a pokroku), a mimo vnitřní trh dokonce obchodu brání. Ale hlavně jde dál v „politice“. Tlačí nás do „jednotnosti“, do centralistické federace, a zcela nesmyslně vytváří nějaké jednotné politiky a „kohezi“ (víte vůbec, co to je? kohezní fondy?). Evropské státy přitom z principu nemohou mít jednotnou politiku ani zahraniční, ani zemědělskou, ani žádnou jinou. Myšlenka, že bychom měli mít třeba s Německem jednotnou ekonomickou a měnovou politiku, je naprostý blud.

My a ti Řekové a Frantíci prostě nikdy nebudeme (racionálně) chtít to samé a nikdy nám neprospěje to samé.

Férové a racionální rozhodování je nemožné

Dále odjakživa přinášelo problémy, když se rozhodování přenášelo někam daleko do centra. Považte; Je lepší, když se o výstavbě kanalizace v Unhošti a Nelahozevsi rozhodne... v Unhošti a Nelahozevsi? Nebo když o tom uděláme centrální plán v Praze, potažmo Bruselu?

Nejhorší přitom je, že se o ničem v Evropě nedá spravedlivě rozhodovat. Nedá. Z principu, z výše uvedených příčin. Nemůžeme si udělat „americký“ senát s několika zástupci z každého členského státu EU, který by jakoby kontroloval sněmovnu reprezentantů (europarlament). Je to nesmysl, protože v Americe mají všichni ty priority tak nějak jednotné, americké, ale naše evropské státy nejsou „jabka hrušky; něco podobnýho“. U nás jsou státy a jejich priority jako „plyšoví zajíci a buldozery“. Absolutně odlišné.

Chci, aby Češi měli v nějakém zákonodárném orgánu naprosto stejný hlas jako Němci? Jasně že ne, je to nelogické, když je jich skoro osmkrát víc. Chci, aby Němci měli proporčně vyšší hlas (což mají teď!), a fakticky tedy o našem osudu rozhodovali (což dělají teď!)? Ani omylem!

Obchod a dost!

Prostě ať si Češi rozhodují o Češích, Němci o Němcích, Litevci o Litevcích. Zachovejme v EU volný obchod, ale odmítněme snahu o vytvoření federace, odmítněme jakékoli „společné politiky“. Nejsme jeden evropský pseudonárod, jsme shodou náhod jeden kontinent. Jsme sousedé žijící v míru, ale nejsme příbuzní.

Státy si musejí zachovat svoji suverenitu, je to pro Evropu jediná šance na přežití. Respektive varianta B je Čtvrtá říše pod německo-francouzským vedením, kterou si tu už pár let hezky budujeme, a o to já fakt nestojím. Svoji bohatou, českou, více než tisíciletou historii neprodám výměnou za milion uměle naimportovaných inženýrů z Afriky a čističku odpadních vod postavenou „z evropských peněz“ (sic).

Do nějakého společenství volného obchodu vstoupím rád. Ale z EU teď musíme vystoupit, než se jí povede Evropu zničit. Potřebujeme referendum a potřebujeme kvapem pryč.

*** *** ***

A na úplný závěr smutný vtip (vlastí tvorba mé maličkosti):

Přijdou do baru Čech, Američan a Rus...

Rus si dá panáka vodky a vydá se okupovat nějakou východoevropskou zemi.
Američan si dá Bourbon a vydá se okupovat nějakou blízkovýchodní zemi.
Čech si dá vodu, protože je podle zákona levnější než pivo, a nechá o svém osudu rozhodnout Němce v Belgii.

Autor: Zdeněk Král | čtvrtek 20.7.2017 9:10 | karma článku: 39.62 | přečteno: 2462x

Další články blogera

Zdeněk Král

Símvás, za těch 300 Kč od státu si mám koupit bochník chleba, nebo šest vajec?

„Tak nám odpustili korunu pade! Juchů! Škoda že to nejde z marže těch nenažranců z pump...“ Ne, nebojte, fakt to nemyslím vážně...

19.5.2022 v 15:00 | Karma článku: 25.95 | Přečteno: 919 | Diskuse

Zdeněk Král

Prezident Zeman, slušní lepšolidé a zlí „-fobové a -isti“

V souvislosti s hospitalizací prezidenta Zemana a radikalizací společnosti se člověk musí ptát, kdo se chová opravdu „zle“ a o kom se to jen říká. A mimochodem, jsem sice extremista a vlastenec (fuj, že jo), ale mám rád kebab.

23.10.2021 v 11:25 | Karma článku: 45.57 | Přečteno: 7512 | Diskuse

Zdeněk Král

Divím se, že defenestraci ještě nezajistili hospodští

V této zemi bych fakt restauratéra dělat nemohl. Jedna regulace střídá druhou, jedno nesmyslné a invazivní a nespravedlivé nařízení hnedle neguje (nebo nedejbože stupňuje) další. Do takového byznysu aby se člověk bál jít...

21.10.2021 v 8:48 | Karma článku: 44.27 | Přečteno: 7146 | Diskuse

Zdeněk Král

Proč jsou pravicoví konzervativci šťastní, zatímco levice pláče?

Současná levice těží z ukřivděnosti, přecitlivělosti, závisti a dalších negativních pocitů a vlastností. Chcete být šťastní? Zkuste se na svět podívat jako „konzervativní pravičák“.

6.10.2021 v 8:09 | Karma článku: 31.71 | Přečteno: 790 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 19.28 | Přečteno: 365 |

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.76 | Přečteno: 213 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 22.01 | Přečteno: 391 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 22.87 | Přečteno: 354 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.99 | Přečteno: 476 | Diskuse
Počet článků 35 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5671

Parazitující živnostník, školitel češtiny, korektor a redaktor, libertarián, euroskeptik, pravičák, E(I)NTJ a fanoušek hudby, češtiny, cizích jazyků, technologií, her a seriálů.

Narodil jsem se v roce 1991 v jižních Čechách, dlouho bydlel kousek od Berouna, nyní se pohybuji v Praze. Živí mě převážně čeština, jsem korektor, editor, redaktor, školím jazyk ve firmách i státní správě. Od roku 2011 jsem dělal pro různá online média, téměř tři roky (od roku 2013) jsem psal jako externista do technologické rubriky iHNed.cz, velmi výjimečně i do tištěných médií. Po získání titulu (v roce 2015) jsem z přivýdělků a dohod udělal živnost – jsem OSVČ, tedy parazit, mám svůj tým lidí a nabízím kompletní služby ohledně textů, od tvorby přes korekce po překlad. Mezi mé klienty patří například jeden velký výrobce elektroniky. Školím češtinu, etiketu a „komunikaci“.

Vystudoval jsem mezinárodní obchod na FMV VŠE a amerikanistiku na FSV UK, na půl roku jsem si odskočil studovat terorismus, národní bezpečnost a trestní systém do Spojených států. Předtím jsem měl to potěšení studovat trubku (a jako vedlejší obor klavír) na pražském Gymnáziu Jana Nerudy s rozšířenou výukou hudby. Od září 2016 jsem nastoupil jako student Ph.D. zpět na FSV (momentálně přerušeno).

Mám úžasnou ženu a neméně úžasnou roční dceru – jsou pro mě vším.

Politicky jsem libertarián/minarchista: Příznivec malého státu s malými pravomocemi, který chrání před násilím a krádežemi a vynucuje nutné minimální zákony. Jen pak může společnost fungovat, aniž by nějaká skupina utlačovala nebo vykořisťovala jinou, a země může ekonomicky prosperovat.

Děkuji za návštěvu mého blogu, snad vás moje texty zaujmou.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...