Deklarace nezávislosti České republiky na EU

4. 07. 2017 9:10:11
Deklarace nezávislosti z roku 1776 patří k nejdůležitějším dokumentům (nejen) americké historie. Slova Thomase Jeffersona si v minulosti vypůjčilo mnoho hnutí a autorů. Je načase, aby svou parafrázi měla i Česká republika.

4. července 1776 vyhlásilo třináct amerických kolonií nezávislost na Velké Británii a své rozhodnutí umně vysvětlilo v Deklaraci nezávislosti (Declaration of Independence). Dokument patří spolu s americkou ústavou k nejvýznamnějším písemnostem v amerických dějinách.

Slova Thomase Jeffersona jsou natolik nadčasová a dobře zvolená, že se jimi už mnoho desítek let inspirují mnohé další skupiny. Vypůjčilo si je například shromáždění v Seneca Falls v roce 1848, kdy se z Deklarace nezávislosti relativně mírnou parafrází stala deklarace za práva žen (Declaration of Sentiments, česky Deklarace citů).

Teď si Deklaraci půjčuji i já. Stačilo málo změn, aby vyjadřovala, co mnozí z Čechů cítí vůči Evropské unii; přepsat bylo potřeba hlavně zdůvodnění. Relativně dlouhý text jsem rozdělil do odstavců, aby byl alespoň o malinko přehlednější, a snažil jsem se zcela úmyslně, aby podobnost s originálem byla co nejvyšší. Místy může působit trochu kostrbatě, je koneckonců starý přes 200 let. Vaši pozornost si ale doufám zaslouží. Český překlad originálu Deklarace nezávislosti najdete například zde na Wikipedii, doporučuji jej nejen historikům.

V hlavním městě Praze, 4. července 2017

Deklarace nezávislosti České republiky

Když v průběhu lidských událostí nastane některému národu nutnost zrušit politické závazky, které jej poutají s národem jiným, a zaujmout mezi mocnostmi světa své vlastní a rovné místo, k němuž jej opravňují zákony přírody, vyžaduje si náležitá úcta k mínění světa, aby takový národ vyhlásil důvody, jež jej k odtržení vedou.

Pokládáme za samozřejmé pravdy, že všichni lidé jsou stvořeni sobě rovni, že jsou obdařeni určitými nezcizitelnými právy, že mezi tato práva náleží život, svoboda, držení oprávněně nabytého majetku a sledování osobního štěstí. Že k zajištění těchto práv se ustanovují mezi lidmi vlády, odvozující svoji oprávněnou moc ze souhlasu těch, jimž vládnou. Že kdykoliv počne být některá vláda těmto cílům na překážku, má lid právo ji změnit nebo zrušit a ustanovit vládu novou, která by byla založena na takových zásadách a měla svoji pravomoc upravenou takovým způsobem, jaký je nejvhodnější pro zajištění bezpečnosti jednotlivců a jejich štěstí.

Rozvážnost sice přikazuje, aby dlouho ustavené vlády nebyly měněny pro nejasné a prchavé důvody; a souhlasně veškerá zkušenost ukazuje, že lidstvo je mnohem náchylnější ke strádání, dokud je zlo snesitelné, než k narovnání sebe sama zavržením forem, kterým je přivyklé. Jestliže ale dlouhý sled zlořádu a uchvacování, pronásledující trvale týž objekt, se rozvíjí do podoby podřízenosti naprosté despocii, je jejich právem, je jejich povinností, svrhnout takovou vládu a obstarat nové stráže své budoucí bezpečnosti.

Takové bylo trpělivé strádání České republiky, taková je i nyní nutnost, jež ji dohání k tomu, aby změnila svůj dřívější vztah k některým mezinárodním uskupením. Členství v Evropské unii je členstvím opakovaných křivd a skutků bezpráví, jednoznačně směřujících k zavedení naprosté nadvlády nad členskými státy.

Na důkaz toho nechť slouží nezaujatému světu předložená fakta.

***

Evropská unie sama sebe plíživě přetváří v silnou centralizovanou federaci s takřka absolutní kontrolou nad děním v dříve suverénních státech. Několika vybraným státům dává do rukou otěže, menším státům suverenitu bere.

Marně se snaží o vytváření a udržování společných politik, ignoruje po staletí utvářenou a zcela rozdílnou historii, kulturu, ekonomiku, demografii, jazyk, přírodní podmínky i přirozeně rozdílné preference jednotlivých států.

Uzurpuje si zákonodárné a regulační právo suverénních států. Podrobuje svobodné státy své zákonné moci, vnucuje přijetí svých nařízení, neumožňuje státům efektivně odmítnout ani protestovat.

Vytváří nespravedlivé, neefektivní a drahé společné fondy a trvá na jejich udržení. Nespravedlivými dotacemi manipuluje přirozeným konkurenčním prostředím a ničí stovky let utvářené hospodářství členských států.

Státy ani jejich občané si v ní a před ní nejsou rovni; její uspořádání je nespravedlivé, a ani spravedlivé být z principu nemůže.

Její vysocí představitelé vyhrožují sankcemi, represemi, a dokonce i násilím těm členským státům, které se škodlivým politikám odmítají podřídit.

Pošlapává práva občanů nakládat svobodně s jejich movitým i nemovitým majetkem a řídit dle vlastního uvážení jejich podniky.

Nesmyslnými a neefektivními regulacemi a zákony poškozuje tržní prostředí a vytváří nepřekonatelné bariéry pro malé i velké podnikatele.

Zasahuje do trhu, zdravému ekonomickému rozumu navzdory, a poškozuje trh svými pokusy o jeho kontrolu a řízení.

Pod záminkou ochrany před monopoly šikanuje domácí i zahraniční podniky.

Živí přebujelou byrokracii a komplikované snahy o řízení ještě ztěžuje zbytečnými a drahými postupy.

Agresivní propagandou financovanou z peněz občanů se pokouší vytvořit mylný obraz spravedlnosti, demokracie a efektivity. Potlačuje svobodu slova a myšlenek, cenzuruje občany i podniky.

Nerespektuje vůli občanů; ignoruje všelidová hlasování, případně vynucuje jejich opakování či nahrazuje hlas lidu formálním hlasováním podrobených vlád.

Svou nerozumnou měnovou politikou poškozuje členské státy, jejich občany i světový ekonomický řád. Nezodpovědně hospodaří, tiskne nekryté peníze a půjčuje nesolventním dlužníkům.

Trvá na zavádění vysokých a nespravedlivých daní. Sjednocováním daňových předpisů soustavně ničí daňovou konkurenci mezi státy a nevybíravě je štve proti těm, které se nechtějí podřídit.

V protekcionistických snahách, které jsou už stovky let nechvalně známé svou neefektivitou a zhoubností, brání vysokými cly i jinými překážkami svobodnému obchodu mimo vnitřní trh.

Škodí rozvojovým zemím nefunkční přímou pomocí, místo aby opravdu pomáhala liberalizací obchodu.

Šíří a vynucuje socialismus, navzdory jeho prokázané stoleté škodlivosti. V jejím čele stojí takřka výhradně socialisté či komunisté, kteří se nespravedlivými bariérami a předpisy snaží potlačit názorovou opozici.

Sociálním inženýrstvím, zejména pomocí daní a úlev, ale i pomocí zákazů a restriktivních zákonů manipuluje obyvatelstvem. Snaží se obyvatelstvo vychovávat a chránit jedince před jimi samotnými.

Vyvolává ve společnosti třídní boje a šíří vzájemnou nenávist mezi přirozenými i uměle vytvářenými skupinami obyvatel.

Místo respektu ke všem národním i jiným kulturám se snaží propagandou a donucovacími zákony vytvořit jednu kulturu umělou.

Bezvýsledně, ale vytrvale vytváří grandiózní plány na mnoho let dopředu. Brzdí pokrok kvůli zbytečnému strachu a marným snahám o zvrácení přirozeného běhu světa.

Nerespektuje práva občanů na soukromí a pod falešnou záminkou bezpečnosti jim ukrajuje ze základních svobod. Sama přitom nedokáže zaručit ani vnitřní bezpečnost, ani bezpečnost na vnějších hranicích.

Kvůli své nesmírně nezodpovědné migrační politice a snahám odzbrojit vlastní občany představuje v současnosti největší bezpečnostní riziko, kterému naše země čelí.

***

Uskupení, jehož charakter je takto poznamenán všemi činy, jimiž se dá označit tyranie, nehodí se za opatrovníka svobodného lidu.

Vyzýváme k rozvážnému bilancování i další členy unie, naše evropské bratry. Dovoláváme se jejich vrozené spravedlnosti a velkomyslnosti a zapřísaháme je, aby se postavili proti všem těmto násilnostem a aby náš odchod z unie nevedl k přerušení našeho spojení a vztahů. Doufáme, že nebudou hluší k hlasu spravedlnosti a svobody. Nemůžeme tudíž než dát průchod nezbytnosti, jež nás nutí k odtržení, a zaujmout k unii totéž postavení jako k ostatnímu světu: přátelství v míru a záruku neagrese z naší strany.

***

Pročež my občané České republiky, dovolávajíce se nejvyššího soudce světa o správnosti svých úmyslů, ve jménu a zmocněním poctivého lidu našeho státu slavnostně dáváme na vědomí a prohlašujeme: že Česká republika je a po právu má i napříště zůstat svobodným a nezávislým státem; že je zproštěna jakéhokoliv poddanství vůči unijním orgánům a že veškeré politické spojení mezi ní a Evropskou unií je a má být naprosto zrušeno; a že jakožto svobodný a nezávislý stát má plnou moc vyhlašovat válku, uzavírat mír, vstupovat ve spojenectví, navazovat obchodní styky a vykonávat všechna jednání a všechny záležitosti, jak nezávislé státy po právu činí.

Aby pak toto prohlášení co nejpevněji bylo zajištěno, za tím účelem si navzájem dáváme v ochranu své životy, svůj majetek a posvátnou nám čest.

Zdeněk Král

Věřím, že referenda a následného vystoupení se dočkáme!

Autor: Zdeněk Král | úterý 4.7.2017 9:10 | karma článku: 34.64 | přečteno: 1498x

Další články blogera

Zdeněk Král

Símvás, za těch 300 Kč od státu si mám koupit bochník chleba, nebo šest vajec?

„Tak nám odpustili korunu pade! Juchů! Škoda že to nejde z marže těch nenažranců z pump...“ Ne, nebojte, fakt to nemyslím vážně...

19.5.2022 v 15:00 | Karma článku: 25.95 | Přečteno: 919 | Diskuse

Zdeněk Král

Prezident Zeman, slušní lepšolidé a zlí „-fobové a -isti“

V souvislosti s hospitalizací prezidenta Zemana a radikalizací společnosti se člověk musí ptát, kdo se chová opravdu „zle“ a o kom se to jen říká. A mimochodem, jsem sice extremista a vlastenec (fuj, že jo), ale mám rád kebab.

23.10.2021 v 11:25 | Karma článku: 45.57 | Přečteno: 7512 | Diskuse

Zdeněk Král

Divím se, že defenestraci ještě nezajistili hospodští

V této zemi bych fakt restauratéra dělat nemohl. Jedna regulace střídá druhou, jedno nesmyslné a invazivní a nespravedlivé nařízení hnedle neguje (nebo nedejbože stupňuje) další. Do takového byznysu aby se člověk bál jít...

21.10.2021 v 8:48 | Karma článku: 44.27 | Přečteno: 7146 | Diskuse

Zdeněk Král

Proč jsou pravicoví konzervativci šťastní, zatímco levice pláče?

Současná levice těží z ukřivděnosti, přecitlivělosti, závisti a dalších negativních pocitů a vlastností. Chcete být šťastní? Zkuste se na svět podívat jako „konzervativní pravičák“.

6.10.2021 v 8:09 | Karma článku: 31.71 | Přečteno: 790 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 20.95 | Přečteno: 297 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.36 | Přečteno: 440 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 855 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 602 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2793 | Diskuse
Počet článků 35 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5671

Parazitující živnostník, školitel češtiny, korektor a redaktor, libertarián, euroskeptik, pravičák, E(I)NTJ a fanoušek hudby, češtiny, cizích jazyků, technologií, her a seriálů.

Narodil jsem se v roce 1991 v jižních Čechách, dlouho bydlel kousek od Berouna, nyní se pohybuji v Praze. Živí mě převážně čeština, jsem korektor, editor, redaktor, školím jazyk ve firmách i státní správě. Od roku 2011 jsem dělal pro různá online média, téměř tři roky (od roku 2013) jsem psal jako externista do technologické rubriky iHNed.cz, velmi výjimečně i do tištěných médií. Po získání titulu (v roce 2015) jsem z přivýdělků a dohod udělal živnost – jsem OSVČ, tedy parazit, mám svůj tým lidí a nabízím kompletní služby ohledně textů, od tvorby přes korekce po překlad. Mezi mé klienty patří například jeden velký výrobce elektroniky. Školím češtinu, etiketu a „komunikaci“.

Vystudoval jsem mezinárodní obchod na FMV VŠE a amerikanistiku na FSV UK, na půl roku jsem si odskočil studovat terorismus, národní bezpečnost a trestní systém do Spojených států. Předtím jsem měl to potěšení studovat trubku (a jako vedlejší obor klavír) na pražském Gymnáziu Jana Nerudy s rozšířenou výukou hudby. Od září 2016 jsem nastoupil jako student Ph.D. zpět na FSV (momentálně přerušeno).

Mám úžasnou ženu a neméně úžasnou roční dceru – jsou pro mě vším.

Politicky jsem libertarián/minarchista: Příznivec malého státu s malými pravomocemi, který chrání před násilím a krádežemi a vynucuje nutné minimální zákony. Jen pak může společnost fungovat, aniž by nějaká skupina utlačovala nebo vykořisťovala jinou, a země může ekonomicky prosperovat.

Děkuji za návštěvu mého blogu, snad vás moje texty zaujmou.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...